Duurzaamheidskeurmerken

Voor DubbeLL heeft Vinny Hofstra wet- en regelgeving en keurmerken met betrekking tot duurzaamheid geanalyseerd.

Onze samenleving gebruikt grondstoffen voor voedsel, warmte, kleding, elektrische apparaten, mobiliteit, maar zeker ook voor haar huisvesting. Die behoefte aan grondstoffen neemt de komende jaren toe, in Nederland en de rest van de wereld.

Circulariteit en duurzaamheid beginnen daardoor een steeds grotere rol te spelen in, onder andere, de gebouwde omgeving. De wet- en regelgeving worden steeds strenger, zie de recentelijk verplichte BENG-eisen. Om de klimaatdoelen van 2030 en 2050 te behalen is er een grote transitie in de manier van bouwen en hergebruik van materialen nodig. Ook de bouwsector staat dus voor een grote uitdaging.

DubbeLL wil met haar projecten bijdragen aan een duurzamere wereld, om dit aantoonbaar te doen bestaan er veel keurmerken.

Onderstaande link bevat een studie naar de belangrijkste wet- en regelgeving en keurmerken met betrekking tot duurzaamheid.

 Conclusie

DubbeLL werkt op dit moment aan een transformatieproject waarbij BREEAM en WELL de gehanteerde keurmerken zijn. BREEAM richt zich op de kwaliteiten van het gebouw en de omgeving terwijl WELL vooral een keurmerk is voor de beleving van de gebruiker.

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast.

‘BENG’ staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn, een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013. Na 2021 zullen in alle landen van de Europese Unie BENG-eisen gelden. Een goede zaak volgens ons. Met het invoeren van de BENG eisen, is ook het huidige energielabel vernieuwd.

Het ambitiedocument van de gemeente Amsterdam: ‘Amsterdam Klimaatneutraal in 2050’, is van belang voor de energietransitie van Amsterdam op korte en lange termijn. Het volledige document is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

De Europese Unie is momenteel bezig met het creëren van “een gemeenschappelijk classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten”, de EU-Taxonomie. DubbeLL is erg benieuwd naar de ontwikkelingen op dit gebied en houdt deze nauwlettend in de gaten.

 

De volledige studie naar deze duurzaamheidskeurmerken is hier te lezen.