Houtbouw versus ontbossing
“Houtbouw moet oplossing bieden voor de verduurzaming woningbouw” aldus een artikel op de website van de NOS. Dagelijks wordt er gesproken over bouwen in hout. Zo wil de gemeente Amsterdam dat vanaf 2025 één op de vijf nieuwbouwwoningen van hout worden gebouwd.
Hout is een hergroeibare grondstof en daarom beter voor het milieu. Daarnaast houdt het veel CO2 vast en is dit in vergelijking tot de traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton - die juist CO2 uitstoten – een duurzaam alternatief. Om dit ook echt als duurzaam alternatief te benoemen zal er wel minimaal voor elke gekapte boom een nieuwe boom geplaatst moeten worden.
Zoals beschreven in het artikel “Nog altijd verdwijnt er wereldwijd meer bos dan erbij komt” uit de Volkskrant worden er nog steeds te weinig bomen herplant. In verhouding worden er meer geplaatst dan voorheen, maar nog niet zoveel als er gekapt worden.
De grootste boosdoener is Brazilië waar nog steeds hele oerwouden gekapt worden en vrijwel niks teruggeplaatst wordt. Ook in Nederland worden er meer bomen gekapt dan er geplaatst worden. Daarentegen scoort China juist weer goed. Daar worden voldoende nieuwe bomen geplant voor eigen grondstoffengebruik stelt Gert-jan Nabuurs, hoogleraar Europees bos aan de Wageningen Universiteit in het betreffende artikel.
Een mooi dilemma: houtbouw is een duurzame ontwikkeling. Controle op de herkomst van het hout en het oprichten van voldoende productiebossen zijn belangrijke voorwaarden om houtbouw als circulair en duurzaam te bestempelen.