Modulair bouwen; de voors en tegens in de praktijk
Modulair bouwen biedt kansen om duurzaam en sneller te bouwen. DubbeLL doet ook zelf onderzoek naar hoe industriële bouwconcepten kunnen bijdragen aan onze projecten. Een afstudeerder van de HvA Built Environment dook vjif maanden in deze materie. De voordelen zijn duidelijk; snelheid van bouwen, minder overlast op de bouwplaats, een snellere oplevering, minder materiaalgebruik, betere milieuscore en een financiële restwaarde voor hergebruik.
Maar wat zijn de redenen waarom we modulair bouwen wel of niet toepassen in onze bouwprojecten?
In het appartementengebouw The/Suites met 58 middeldure koopwoningen in de Sluisbuurt is toch gekozen voor 2D prefab elementen. Dit soort elementen hebben als voordeel boven 3D-modules dat er geen “lucht” wordt vervoerd en dus lagere transportkosten kennen.
Ook de in aanbouw zijnde Brinktoren op Overhoeks wordt voornamelijk in prefab 2D elementen opgetrokken. Vanwege de grote verschillen in woningtypes.
Voor een appartementengebouw met sociale huur in Diemen Buitenlust is een 3D-toepassing van modulaire units niet gelukt. Eén van de grootste belemmeringen was de expliciete ruimtelijke verschijningsvorm (mede tot stand gekomen na participatie in de buurt) die met 3D prefab units units niet te realiseren is én de productietijd in relatie tot de bouwplanning.
Voor de ca. 250 zelfstandige studio's voor studenten aan de Vijverdalseweg in Maastricht is modulair bouwen mogelijk wel weer een uitkomst. Allereerst omdat in de stikstof-kritieke gebieden in de omgeving minder uitstoot is vanwege minder bouwactiviteiten ter plaatse. Ook kunnen huurders sneller hun nieuwe woning betrekken, gezien de beoogde, kortere bouwtijd.