Woningnood

De belemmeringen voor woningbouw in de stad zijn enorm. In de Correspondent schrijft Jesse Frederik hier een zeer lezenswaardig stuk over. Hij stelt dat de gemeente nieuwbouw moeilijk maakt door grote lijsten met eisen neer te leggen bij ontwikkelaars. Deze eisen zijn vaak op het gebied van architectuur, parkeernormen, duurzaamheid, het aantal en type woningen, en het aandeel (sociale) huur. Deze eisen verhogen de kosten van het project enorm, waardoor projecten in vele gevallen onrendabel worden.

Vrijwel elk nieuwbouwproject in Amsterdam moet momenteel bestaan uit 40% sociale huur, 40% gereguleerde middenhuur en 20% koopwoningen. Ontwikkelaars moeten wél marktprijzen betalen voor bouwlocaties, terwijl er van de gemeente dus géén marktprijzen gevraagd mogen worden voor deze woningen. De gemeente Amsterdam is in veel van deze gevallen zelf de grondeigenaar en Frederik wijst er op dat de gemeente dus zelf deze hoge grondprijzen vraagt.

Als woningbouw niet door kan gaan vanwege de eis om nieuwbouwwoningen onder markttarieven te verhuren, dan zijn de prioriteiten verkeerd, stelt Frederik. Voor de betaalbaarheid is namelijk het belangrijkste dat er meer woningen bij komen. Elke nieuwbouwwoning zorgt voor een serie verhuizingen die eindigt bij iemand die geen woning meer achterlaat. 

Ook DubbeLL werkt hard om woningen bij te bouwen om zo de woningnood te verminderen. De beschreven belemmeringen komen ons bekend voor.

Voor het volledige artikel zie link.