tabel oplossingen woningtekort scriptie Babette Feilzer

Wereldwijd woningtekort

DubbeLL onderzoek: tekort aan ruimte voor woningbouw is mondiaal vergelijkbaar probleem

De woningcrisis is in vele landen nagenoeg identiek, concludeert de bij DubbeLL afgestudeerde Babette Feilzer. Haar onderzoek toont aan dat het gebrek aan ruimte om woningen te realiseren niet alleen een Nederlands maar een wereldwijd probleem is. Net zoals de trek naar de stad een mondiaal fenomeen is. Het meest gebruikte frame voor de woningnood? “De overheid moet beleid voeren dat gericht is op meer kunnen bouwen.”

Babette Feilzer legt in haar scriptie denkkaders in oplossingen voor het woningtekort bloot. Voor haar ‘frame analysis’ onderzocht ze diverse woningbouwprojecten en -concepten om zo het scala aan frames (en daarmee de belangen en beweegredenen) over woningnood in bloot te leggen. Ook denkrichtingen als ‘transformatie van de bestaande stad’ en focus op lagere en middelhoge inkomens woningen om doorstroming te bevorderen, spelen wereldwijd. “Pas als je die frames loslaat, zie je wat het werkelijke probleem is,” zegt de kersverse sociaal geograaf. Voor DubbeLL als bouwkundigen met focus op de buurt, is juist die menselijke gammakant onderscheidend.

Ruimte maken

Niet huisjesmelkers of de overheid hebben de grootste sleutel in handen, maar de stedelingen zelf. Zittende bewoners voelen zich nauwelijks geroepen om ruimte te bieden aan nieuwe bewoners. De tegenbeweging van NIMBY: YIMBY (yes in my backyard) waarin bouwinitiatieven verwelkomd worden in de buurt, heeft flinke tractie in de VS. Wij als buurtontwikkelaars denken in Nederland het verschil te kunnen maken. Door in een vroeg stadium de belangen van omwonenden in kaart te brengen, worden bewoners gehoord en betrokken. We zoeken bij onze vastgoedontwikkelingen altijd naar verbeteringen in de woonsituatie voor zowel de nieuwe als de huidige bewoners.

 

Méér en meer passende woningen

In het onderzoek komen o.a. aan het woord; Minister Hugo de Jonge, ABN Amro, Peter Boelhouwer, NEPROM, Aedes, EIB, IVBN (belangenorganisatie van investeerders in vastgoed) en Bouwend Nederland. Rijksbouwmeester Floris Alkemade; “We hebben vijf miljoen eengezinswoningen en twee miljoen gezinnen met kinderen.” Naast méér woningen bouwen dus vooral meer passende woningen op de juiste locatie ontwikkelen. Aansluiten op de wensen van mensen, dat is iets waar we ons als buurtontwikkelaars al vijf jaar voor inzetten.