Circulair bouwen.jpg

Circulair bouwen

Vanuit de overheid (Europa, Nederland, en veel gemeenten) is er een doel gesteld om in 2050 een compleet circulaire economie te hebben. De focus wordt daarbij gelegd op een aantal sectoren, waarvan de bouw er één is. De bouw in Nederland verbruikt momenteel ongeveer 2/3 van alle materialen, en die materialen beginnen op te raken. Circulair bouwen werkt daarom vanuit het principe om zo min mogelijk eindige grondstoffen te gebruiken. Om dat te bereiken wordt er gewerkt met bio-based materialen (zoals hout) en worden materialen hergebruikt.

 De overheid bereikt de doelstelling voor een circulaire economie niet alleen, maar heeft hier het bedrijfsleven voor nodig. De uitdaging hierbij is dat bestaande meetmethoden voor circulariteit vaak veel informatie vergen over de manier waarop een gebouw wordt gebouwd, bijvoorbeeld met gedetailleerde informatie over materialen en bevestigingen. Voordat hij bij Dubbel-L begon is collega Sybren van der Velde afgestudeerd op het betrekken van circulariteit bij tenders en hier meetbare criteria voor formuleren.

De conclusies van zijn afstudeeronderzoek laten zien dat het belangrijk is dat gemeenten duidelijke doelen stellen wat ze willen bereiken met een circulaire economie. Deze doelen moeten vertaald worden per opgave, in dit geval de tender. Hierbij kan de context aanleiding geven om de doelen aan te scherpen of bij te stellen, bijvoorbeeld door het hergebruik van bestaande panden op de locatie, of een gebouw geschikt maken voor transformatie. Voordat de tender gestart wordt, wordt er in samenwerking met de markt gekeken of er haalbare doelen zijn gesteld. Aan de hand hiervan kunnen concrete tendercriteria worden geformuleerd, waarbij inschrijvende partijen gestimuleerd worden om zo circulair mogelijk te ontwikkelen. Tot slot blijft een gemeente betrokken tot en met de realisatie, om ervoor te zorgen dat de circulaire ambities ook echt worden waargemaakt.

Circulair tender proces.png

Het onderzoek gaat verder in op de tendercriteria, deze moeten namelijk aansluiten bij het ambitieniveau en het detailniveau van de uitvraag. Veelgebruikte meetmethoden voor circulariteit, zoals de Materiaal Prestatie Gebouwen (MPG) de losmaakbaarheidsindex (BCI) zijn moeilijk te beoordelen in de eerste ontwerpfasen van een project, terwijl de potentiële impact op circulariteit juist in deze fasen het grootst is. Om toch een tender te kunnen doen op basis van een schetsontwerp én circulariteit meetbaar te maken zijn er nieuwe meetmethoden nodig. Sybren heeft daarvoor een aantal suggesties gedaan in het onderzoek, bijvoorbeeld door circulair materiaal in te delen aan de hand van de R-ladder of door de adaptiviteit van een tenderinzending in kaart te brengen. Bent u nieuwsgierig hoe dit in tot een criterium leidt? Het hele onderzoek is hier te lezen, of neem contact met ons op.